טיסתו האחרונה של בנימין כהנא ז”ל

חייו ומותו של סרן בנימין כהנא ז"ל

מבצע סיני

מבצע סיני החל במהלך מקדים של הצנחת גדוד 890 של חטיבה 202 (חטיבת הצנחנים) בפיקוד רפאל איתן ז”ל במצבת פארקר ,4 ק”מ מזרחית למיצרי המיתלה, ביום ב’, 29 באוקטובר 56.ההצנחה כונתה “מבצע מכבש”,ובו המריאו בשעה 15:00מתל נוף 16 מטוסי דקוטה של טייסת 103 ובבטנם 395 לוחמי הגדוד,וטסו אל מיצר המיתלה שבסיני ב-4 רביעיות בגובה נמוך ובמרחק של 1000 מ’ ביניהן, כשהם מלווים בעשרה מטוסי מטאור של טייסת הסילון הראשונה.ההצנחה הסתיימה בשעה 17:00.לאחר מכן,בשעה 21:00,הוצנחו ע”י מטוס דקוטה ומטוס נורד מחלקת צנחנים ,2 מרגמות,תחמושת,ציוד ואספקה,ומאוחר יותר הצניחו מטוסי נורד צרפתיים 4 ג’יפי תול”ר.

שאר חטיבת הצנחנים ,גדוד 88,גדוד ד’,גדוד 771,גדוד 332 ,גדוד 404,וכוחות רפואה,קשר ומנהלה בפיקוד רס”ן אריק שרון והסמח”ט יצחק חופי, נעו קרקעית בטור ממונע ממדבר פארן שבישראל אל תוך סיני,מרחק של 300 ק”מ,במטרה לחבור לכוחות גדוד 890.היות והדרך היתה קשה,נאלצו הכוחות לנטוש חלק ממיכליות הדלק שלהם,וחיל האויר הצניח דלק באיזור ביר א תמד,כ-70 ק”מ מכונתילה.לפנות ערב התקדם גדוד ד’ בפיקוד אהרון דוידי ,ביצע איגוף מערבי וכבש בקרב לילי את כונתילה.הקרב על מיצר המיתלה טרם החל.

פלוגת הסיור המרחבית כבשה את עמדת המשמר המצרית בראס א נאקב והיתה על כביש ראס-א נאקב-כונתילה בדרכה לחבור אל גדוד ד’ שהחזיק בכונתילה. מכשיר הקשר של הפלוגה היה מקולקל ובמפקדה לא שמעו מהם,ולכן הועברה פקודת משימה לחיל האויר לשגר מטוס סיור ולחבור אל הפלוגה.

סרן בנימין כהנא.

בנימין כהנא נולד ביפו בשנת 1911,היה הבן הצעיר במשפחה ולו אחות ושלושה אחים.מילדותו ספג ממשפחתו את אהבת המולדת וסייר רבות בארץ ישראל.הוא הצטרף לאגודת ביתר בשנת 1927 ועסק בספורט תחרותי,וגם עסק ברכיבה תחרותית על אופנועים.

עם הקמת אירגון האצ”ל,הצטרף לשורותיו,לקח חלק בקורסים שונים והשתתף בהגנה על ישובים ובפעולות תגמול שערך האירגון.

כהנא הצטרף לקלוב התעופה הארץ ישראלי והיה מראשוני פעיליו.הוא למד דאיה ואף עסק בהדרכת דאייה במחנות הדאייה של הקלוב שנערכו בחוף בת ים ובכפר ילדים שליד גבעת המורה.כהנא נשלח ללמוד טיסה בקורס הטייס הראשון של האצ”ל שנערך במסווה של ביה”ס אזרחי ללימוד טיסה בשדה התעופה לוד.את הקורס סיימו שישה בוגרים ואת רשיון הטייס העניק הנציב העליון הבריטי,הלורד מקמייקל,בדיוק לפני 70 שנה,ב-21 באפריל 1939 בטכס שנערך בשדה התעופה בהשתתפות מכובדים רבים.

כהנא היה היחיד מבין בוגרי הקורס שהקפיד לחדש את רשיון הטייס המנדטורי שלו.הוא נשלח לפולין מטעם בית”ר באוגוסט 39′ להביא ארצה מטוס שנרכש שם,אך מלחמת העולם השניה שפרצה אז מנעה את הבאת המטוס.כהנא ביקש להתנדב לחיל האויר המלכותי הבריטי,כמו רבים מצעירי הישוב אך נדחה.

בשנת 1941 הביא כהנא ממצרים מטוס זלין 12 שנרכש שם בכספי תרומות.הוא היה טייסו היחיד והטיס אותו ממנחת שהוכשר ליד מפעלי האשלג בסדום.

כהנא גוייס לצה”ל בתאריך 5.4.48.הוא צורף לטייסת א’ בשדה דב.במחצית השניה של השנה צורף לגף 35 בעקרון והטיס מטוסי נורסמן בטיסות אספקה,בין היתר לסדום.בשנת 1949 סיים קורס הסבה לדו מנועי,וביוני 1950 סיים קורס מדריכי טיסה ושירת כמדריך בביה”ס לטיסה בסירקין.הוא שימש גם כמפקד קורס דאייה של גדנ”ע אויר בכפר ילדים.

במרץ 1956 עבר כהנא עם אשתו ושלושת ילדיו להתגורר באילת,שירת בגף אילת של הטייסת הקלה והתמנה לטייס הקישור של מפקדת מרחב אילת.

ב-29 באוקטובר טס מעל טור הצנחנים המתקדם לעומק סיני בגזרת כונתילה, ודיווח על ריכוזי כוחות מצריים ועל תגבורות המתקדמות לכיוון מיצר המיתלה.הוא חזר לשדה אילת סמוך לחצות.

טיסתו האחרונה

בבוקר שלמחרת, המריא בפייפר 22 כשבמושב האחורי סייר האויר רב”ט דוד כהן,וטס לאורך הציר.הוא זיהה את פלוגת הסיור המרחבית,טס מעליה, ושימש כממסר קשר. בערך בשעה 10 בוקר,ובהיותו כ-5 ק”מ דרומית לכונתילה, חלפו מעליו שני מטוסי מיג 15 מצריים.הם צללו על פלוגת הסיור במטרה לצלוף עליה.כהנא הפנה את הפייפר אל נתיב היעף של המיגים וטייסי המיג נבהלו ושברו הצידה,ולאחר מכן הסתדרו בשורה עורפית כדי לתקוף את המטוס.אנשי הפלוגה התחפרו ונערכו להגנה.

כהנא נצמד לקרקע ותמרן חדות בתוך הואדיות כשהוא מרחיק את המטוסים המצריים מהפלוגה.הטייסים המצריים האטו את מטוסיהם ככל האפשר כשהם עוקבים אחרי הפייפר הקטן ויורים בו צרורות מתותחיהם.לאחר כ-7 דקות עזב אחד המיגים את המרדף,כפי הנראה מחוסר דלק,והשני המשיך לטוס בעקבות הפייפר ולאחר -7 דקות נוספות דקות נפגע הפייפר מהפגזים,נפל ועלה באש.כהנא וכהן נהרגו.מטוס המיג חזר לבסיסו.בכל מהלך התקיפה,ועקב פעולתו הנועזת של כהנא, לא הצליחו טייסי המיגים לירות ואפילו יריה אחת על חיילי הכוח.

שרידי המטוס

בנימין כהנא נקבר באילת.וזכה לציון לשבח לאחר מותו,שהומר לאחר שנים לעיטור העוז.

בתעודת עיטור העוז נכתב כדלקמן:

“ב”מבצע קדש” בעת הקרבות בסיני, שימש סרן בנימין כהנא טייס קישור ומתפקידו היה לשמור על הקשר עם יחידת סיור, אשר בצעה חסימה בעומק של 12 ק”מ, לפני כוח, אשר יצא לכיבוש משטרת כונתילה. בעת ביצוע משימתו הבחין ב-2 מטוסי “מיג 15″ של האויב, עורר בכוונה תחילה את תשומת לבם ונכנס אתם לקרב התחמקות שארך 15 דקות. תוך מהלך הקרב נאלץ מטוס אחד של האויב לחזור והשני פגע בפייפר של סרן בנימין כהנא והפילו. במעשה גבורה זה הסיט את מטוסי האויב ממטרתם ומנע בעדם לבצע את משימתם העיקרית.”

ראש הממשלה אריק שרון,שכזכור היה מח”ט הצנחנים בעת מבצע סיני,כתב בדצמבר 2005 דברים לזכרו של כהנא,במכתב ששיגר לתלמידי ביה”ס “אלמוג” באילת:

….“אומץ הלב,התושיה,עוז הרוח והנכונות להקרבה שאפינו את סרן כהנא,הם הנורמה של דור שלם שגדל אז בארץ ישראל.היא היתה מדינה בראשית דרכה,קולטת עליה,נאבקת על עצם קיומה מול אתגרים ואיומים בטחוניים של טרור והתקפות מכל גבולותיה.היא היתה אולי דלה באמצעים,אך גדל בה דור שהיה חדור בצדקת הדרך ובנחישות,מתוך תחושת שליחות ואחריות היסטורית-לאומית להגנה על אזרחי המדינה היהודית בצעדיה הראשונים.”….

….”מי יתן ושלום ישרור בארץ,אך בטוחני שאם נאלץ עוד להלחם בעתיד,רוח הלחימה,הנאמנות ועוז הרוח תלווה גם אתכם.במותו ציווה לנו את החיים.כך אזכור אותו תמיד” יהי זכרו ברוך”…

תודתנו לפרופ’ הראל גילוץ על העזרה בתמונות.

שתפו את המאמר

מנוי
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

מאמרים אחרונים

קטגוריות

ניוזלטר מרקיע שחקים

הירשמו לניוזלטר של מרקיע שחקים ותהיו הראשונים לדעת על מאמרים ועדכונים חדשים באתר!

תודה על הרשמתך
0
Would love your thoughts, please comment.x