תודתנו למחבר על אישורו לפירסום המאמר ב”מרקיע שחקים”
נפרדים מיוהאן.
לוחם ומפקד שאמר הכול בשתיקה רועמת.
לזכר אל״מ מיל’ שמואל שפר שטופר ז״ל.
זהו סיפורו של לוחם שתמיד היה שם כדי להגן על הבית. על הקרקע הדרומית שממנה צמח ובאוויר,בשמי המזרח התיכון,במעשים,באותות ובמופתים, ובלי להרבות במילים.
כאשר היה יוהאן שטופר, מושבניק מבאר-טוביה, בן 20, פרצה מלחמת העצמאות. הצבא המצרי הגיע עד לאיסדוד הסמוכה למושב הדרומי והחלוצי. יוהאן וחבריו, ילדי חלוצים שנאחזו באדמת קסטינה, נאבקו בקשיי הקיום והגנו על עצמם מפני התקפות של פורעים, גידלו עדרי בקר וטיפחו את משקיהם, התגייסו כאיש אחד לשורות חטיבת גבעתי וללא הכשרה צבאית של ממש נשלחו לקרבות בלימה קשים נוכח האוייב המצרי העדיף בנשקו ובמיומנותו הקרבית.
בין הקרבות שבהם השתתף העלם הצעיר, גבה הקומה והחסון, היה הקרב לכיבושו של שדה התעופה עקיר (עקרון, תל-נוף) באפריל 1948. הוא לא שיער בנפשו שכעבור 19 שנים יהיה הוא למפקד הבסיס ומובילו לקרב במלחמת ששת הימים!
בהמשך הלחימה היה שטופר לקצין, מפקד מחלקה בחטיבת האם שלו, גבעתי. בתום הקרבות פנה יוהאן לדרך חדשה והתגייס מחדש והפעם לקורס טיס. בשנת 1951 הוא סיים בהצלחה את קורס מספר 5 בבית הספר לטיסה בכפר סירקין והיה בזאת לאחד מראשוני טייסי הקרב ה״צברים״ בחיל האוויר.
מסלול הכשרתו כטייס קרב מבצעי חופף לתקופה המרתקת של ״חישול הכנפיים״ שבה חלה התפתחות מואצת של החיל ובה נקלטו בסדר הכוחות שלו מטוסי סילון חדישים, וכך עברו ביעף יוהאן וחבריו מהסטירמן וההארוורד של קורס טיס אל הספיטפייר והמוסטנג – מטוסיהקרב של עידן מלחמת העולם השניה, ומהם אל המטאור – מטוס הסילון הראשון ומיד לאחר מכן, הישר אל מטוסי ״ירח הדבש הצרפתי״ בחיל האוויר: האוראגן והמיסטר.
ב-1957 הועלה לדרגת רס״ן וקיבל את הפיקוד על טייסת 109 מיסטר ברמת-דוד. כאשר נערכו בחיל האוויר לקראת קליטתו של המיראז׳ – מטוס המאך 2 הראשון והמהפכני בביצועיו, נועד יוהאן להיות אחד משישת טייסיו הראשונים ונשלח לשם כך להשתלמות ממושכת בצרפת, יצרנית המטוס המהולל הזה. את השפה, את התרבות המקומית ואת חיל האוויר הצרפתי ומפעלי מרסל דאסו – החברה שפיתחה את המיראז׳ הוא הכיר היטב מתפקידים קודמים ובעיקר מתקופת הפיקוד שלו על טייסת 109 מיסטר בבסיס רמת-דוד.
כאשר סיים את הקורס בצרפת מונה רס״ן שמואל שטופר ב-1962 למפקד טייסת 117 מיראז׳ (״שחק״) ברמת-דוד ובכך זכה להמנות על מובילי תהליך הקליטה וההטמעה המורכב של השחק בחיל. ביולי 1965 התמנה למפקד טייסת תעופה וסגן מפקד בסיס תל-נוף.
באוגוסט 1966 זינק שטופר במיראז׳ ליירוט יחד עם רס״ן רן פקר והם יירטו והובילו לנחיתה בבסיס חצור את מטוס המיג 21 העירקי שטייסו, מוניר רדפא ערק לישראל. ב-1967 החליף יוהאן את אל״מ שייע גזית בפיקוד על הגדול והמגוון בבסיסי החיל דאז – תל-נוף. כמפקד תל-נוף טס בעיקר בטייסת 116 מיסטר ובטייסת 119 מיראז׳ ועבר הסבה למסוקי סער בטייסות 124 – מסוקי S-58 וב-114 – מסוקי הסופר פרלון הצרפתיים החדשים. מקומו לא נפקד גם בטייסת התובלה 103 שהפעילה מטוסי נורד והיתה הגדולה בטייסות החיל בהיבט כמות אנשי צוות האוויר שלה.
אל״מ שמואל שטופר הוביל את הבסיס בקרבות מלחמת ששת הימים. ביומה האחרון של המלחמה נפגע מטוס המיראז׳ שלו מאש נ״מ מעל רמת הגולן. יוהאן נטש וכוחות סוריים דלקו אחריו. בן זוגו, סרן איתן כרמי ז״ל, חיפה עליו ממעל ותקף את רודפיו ומסוק חילוץ הצליח להגיע אליו ברגע האחרון ולהצילו.
בתום תקופת החלמה קצרה מפציעתו שב יוהאן לטוס, לפקד וולהוביל את בסיסו. תקופת כהונתו נמשכה גם בימי מלחמת ההתשה הסוערת ורצופת הפעילות המבצעית בכול החזיתות בדגש מיוחד על החזית המצרית. בתום מלחמת ההתשה ביולי 1970 כיהן אל״מ שמואל שפר-שטופר כראש מחלקת מודיעין אוויר במפקדת החיל ועסק רבות בהתמודדות עם פריסת מערך מעובה של סוללות טילי קרקע-אוויר במצרים ובסוריה.
ב-1973 סיים את תפקידו הבכיר והשתחרר מצה״ל.באוקטובר 1973 כאיש מילואים גוייס למלחמת יום הכיפורים ופיקד על הסיוע האווירי לכוחות צה״ל בחזית הדרום.
מאז ועד היום במשך כ-45 שנים כמעט שלא השמיע את קולו בפומבי.
יוהאן האמין באמת ובתמים שדממת אלחוט ושמירת סוד מהווים ערך חשוב בתורת המלחמה ובמערכת הערכים הבסיסית של הלוחם והמפקד בצה״ל והקפיד
לשמור על דומייה במיוחד באותם נושאים שסבר שהשתיקה יפה להם.
זכיתי להכיר את יוהאן בשלב מאוחר יחסית, לפני כשנתיים הודות לנכדתו, שלי שפר ששירתה אצלנו כמדריכה במוזיאון חיל האוויר. ביום שיחרורה נפגשנו ברחבת המטוסים המרכזית של המוזיאון והוא מסר לנו עדות וידאו מרתקת. המפגש אחרון עימו יזכר ויחקק כאשר ישב שטופר בפנל שהנחיתי בבסיס תל-נוף ב-29.5.2018 לציון 70 שנה לתקיפה האווירית על טור הפלישה המצרי בגשר ״עד הלום״. לראשונה שמענו ממנו מול קהל ובמעמד מפקד הבסיס הנוכחי, תא״ל פלג ניאגו, על חוויותיו ותובנותיו כלוחם בקרבות תש״ח שנמנה על כובשי הבסיס שעליו יפקד. עדותו עוררה התרגשות רבה בקרב הקהל הצעיר שקם על רגליו לכבוד שני נציגי דור נהמייסדים (לצידו ישב אלכס זילוני יבדל״א המפקד הראשון של תל-נוף).
בן 90 היה במותו.
יהא ברוך זכרו של אל״מ שמואל שפר-שטופר ״יוהאן״.
תנחומיי למשפחת שפר.