בישראל
רשות התעופה האזרחית (לפעמים מופיע בקיצור כ- רת”א). גוף מפקח שהינו רשות עצמאית במסגרת משרד התחבורה. מוגדר כגוף בעל סמכות לקבוע כללים וסטנדרטים, בחלק מהמקרים מוסמכת רת”א לקבוע כללים אלה באופן עצמאי ובמקרים אחרים – באישור ועדה של הכנסת. ראש רשות התעופה כפוף ישירות לשר התחבורה.
רת”א אחראית על רישוי צוותי אוויר, רישוי מטוסים, רישוי נתיבי אוויר, רישוי שדות תעופה ומנחתים וכיוב’. בעבר קראו לגוף זה בשם “מינהל התעופה האזרחית” וכיום כאמור “רשות התעופה האזרחית”, לכן תמצאו הרבה פעמים טייסים ותיקים המשתמשים בבטויי “המינהל” ובעצם התכוונו לרשות התעופה אזרחית. כיום לאט לאט מתחיל להיות רווח השימוש בקיצור “הרשות” או “רת”א”.
רשות שדות התעופה (לעיתים מופיע בקיצור כ- רש”ת). גוף מנהלי שהינו רשות עצמאית במשרד התחבורה. אחראי להקמה וניהול שדות התעופה ותשתיות קרקעיות לשירות ענף התעופה.
מודיעין טיס. גוף במסגרת רשות שדות התעופה. אחראי על תיאום טיסות במרחב האווירי של ישראל ומשמש זרוע מקשר לתיאום בין תנועות צבאיות ואזרחיות. לפני כל טיסה מחוץ לתחום פקוח השדה אנו מגישים “תכנית טיסה” למודיעין טיס ומקבלים “מירשה” לטיסה.
החוקר הראשי. גוף בעל סמכויות חקירה של תקריות ותאונות מטוסים. בראש הגוף עומד אדם הנקרא “החוקר הראשי” ואליו כפופים חוקרים נוספים. החוקר אינו כפוף לאיש, “ואין עליו זולת מרותו של הדין”. בכל ארוע בטיחותי, כולל תקרית שבה אפילו אם לא היה בה כל נפגע, אך היה מצב של “כמעט נפגע” או מצב שיצר סיכון פוטנציאלי, יש חובת דווח של הטייס לחוקר הראשי. כיום ניתן גם לדווח בשיטה מקוונת דרך אתר החוקר, או על ידי מלוי טפסים ושליחתם בפקס. בכל מקרה של תאונה יש גם חובת דווח בהקדם האפשרי, אשר מבוצעת על ידי שיחת טלפון ישירות לחוקר הראשי.
בעולם
ICAO – ארגון התעופה האזרחית הבינלאומית. ראשי תיבות של: International Civil Aviation Organization
הארגון קובע סטנדרטים בנושא בטיחות טיסה ופועל מכח אמנה שהמדינות החברות בה מחויבים לכללי הארגון. ישראל חברה בארגון. בחוקים הישראליים, נקראת כל מדינה שהיא צד לאמנה הבינלאומית שיזם ארגון ICAO בשם “מדינה חברה”.
אחד היתרונות המעשיים לטייסים פרטיים הוא שרישיון טיס פרטי ישראלי מוכר בכל מדינה שהיא חברה בארגון. בלשון המדוברת נקרא האירגון “איי.קה.או”י
FAA – רשות התעופה הפדרלית בארה”ב. זהו המקביל האמריקאי של רשות התעופה האזרחית הישראלית. גוף מוביל בכל העולם בנושא התעופה. האתר: www.faa.gov
JAA – המקביל האירופי של ה-FAA האמריקאי.
NTSB– National Transportation safety Board – גוף פדרלי האחראי על בטיחות בתחבורה בארה”ב, לא רק בתעופה אלא גם בכל כלי תחבורה אחר. נחשב לגוף המקצועי ביותר בעולם בתחום חקירת תאונות אוויר. באופן כללי תחום חקירות תאונות מפותח מאוד בארה”ב ונלמד כמקצוע אקדמאי עם המתמחות. ישנן אונבירסיטאות המתמחות בתעופה בשילוב עם מקצועות כמו מנהל עסקים או ניהול בתעופה או תיירות וכיוב’.
IATA – ארגון של חברות תעופה ותיירות. מגן על אינטרסים כלכליים של חברות תעופה ותיירות אך בפועל הופכים כללים של הארגון לסטנדרטים בתחום הבטיחות כמו למשל כללי הארגון בנושא הטסת חומרים מסוכנים הפכו לתקנות שנתקבלו במדינות רבות. בלשון המדוברת נקרא האירגון “יאטה”.
כתב: משה רון, מדריך טיסה ומנהל אתר “טייס” המיועד לטייסים, חניכי טייס ולחובבי תעופה: www.tayas.co.il