בשנת 1935 התאספו כמה חברי קיבוצים בעמק הירדן, עובדי תחנת החשמל של רוטנברג בנהרים ואחרים, שהיו חברי אירגון “ההגנה” והחליטו על הקמת מועדון תעופה.הם ראו בדאייה לא רק ספורט אלא הכנה לטיסה במטוסים.
לצורך יצוג המועדון בחרו ועדה שחבריה היו היו”ר יוסף נחמני מטבריה, יוסף קרופינסקי מאשדות יעקב, מינו גולדצוויג,יוסף פרומקין מדגניה ב’, יצחק בן יעקב מדגניה א’, יצחק גולדין מאשדות יעקב ונחום רוזנפלד מדגניה א’.
סיפר לימים יוסף קרופינסקי (קרן)1
“בערב סגריר, וגשום התכנסנו באחד החדרים בדלהמיה (לימים אשדות יעקב) קבוצת חולמי טיס עברי, וחשבנו במה להתחיל. החלטנו ראשית לבנות דאון. חומרים לא היו וגם כסף לא, ולכן בשבתות הינו מתאספים עם המדריך קבוצת חברים מאפיקים, דגניות ואשדות, ובונים את הגלשון בנגריה.הדאון כונה “פוהו” 35 על שמו של המהנדס אמיל פוהורילה 3 יותר מחצי שנה נמשכה בניית הדאון ובסיומה התחלנו באימונים. בשבת היינו רותמים צמד פרדות לעגלה, קושרים עליה את הדאון וסוחבים אותו לגבעות מנחמיה או רכס פוריה. כל אחד מאתנו דאה בין חצי לשלושת רבעי דקה. כך קם הקלוב לדאייה בעמק הירדן”. בקורס הראשון של הדאונים השתתפו מאשדות יעקב אברהם מחול, יוסף קרן, פרץ גרוסר, אברהם בלטיטה ואריה עוז.” |

הוועדה הגישה לשלטונות המנדטוריים לרשום את המועדון שכונה “השחף” כאגודה עותומנית ולתת לו אישור להקים מנחתים ושדות תעופה ולנהל אותם, כולל סלילת דרכים ומסילות רכבת להגעה אליהם, הקמת מוסכים ובתי מלאכה ל יצור ותיקון דאונים ומטוסים, הפעלת בתי ספר לדאייה ולטיסה, יסוד אגודות איזוריות שיהיו סניפים של המועדון וביצוע כל השירותים הנלווים להפעלת כל מה שבקשו.
ברור היה למבקשים שלא יוכלו לממש חלק גדול מהסעיפים בבקשה אבל העדיפו לצרפם כדי שלא יצטרכו להיכנס למשא ומתן עם השלטונות בכל פעם מחדש. אירגון ההגנה מימן את פעילות המועדון
השלטונות הבריטיים אישרו את הבקשה החל המועדון להיבנות. אליהו גולומב ודב הוז, ממנהיגי הישוב גייסו את מפקד שדה התעופה הבריטי של רמלה, יהודי ושמו מייג’ור קמפר, וזה הגיע פעם בשבוע לעמק הירדן כדי לתת הרצאות באוירודינמיקה וטיס בפני 25 חברי המועדון. עם פרוץ המאורעות בשנת 1936, והיה מסוכן לנוע בדרכים החליף את קמפר המהנדס אמיל פוהורילה שבאותם ימים בנה דאון בעמק.
סיפר יוסף קרופינסקי 2
“הביאו (את הקצין הבריטי) פעם בשבוע ברכבת לאשדות יעקב, ושם בצריף היו מתאספים מכל העמק. היו באים בעגלות, ברכיבה, בטרקטורים, והוא היה מלמד אותנו את יסודות התאוריה של התעופה, באנגלית כמובן. יעקב עולמי, האחראי על המטעים של חברת החשמל בנהריים, היה מתרגם את זה לעברית. אחר כך, בגלל המאורעות נפסקו הרצאותיו. אבל אז היה לנו את פוהורילה שהמשיך להרצות, אבל בגרמנית, ואז הוטל עלי לתרגם לעברית…” |
ב-27 בדצמבר 1935 הוקם הקלוב הארץ ישראלי לתעופה ומועדון השחף הצטרף אליו יחד עם מועדון התעופה “כרמל” בחיפה
הערות המערכת:
1.מקור: “האווירונאים: קיצור תולדות התעופה בעמק הירדן” –זמן קיבוץ. יוסף קרופינסקי (קרן) היה לאחד מ-70 הטייסים האזרחיים בארץ ישראל בעלי רישיון טיס בריטי.
2.מקור: “שורשי חיל האויר” .
3. אמיל פוהורילה (פורן) יליד וינה, היה חבר בקבוצה של חמישה דואים יהודים שעלו ארצה מגרמניה והביאו איתם שני דאונים. ראש הקבוצה ומארגנה היה ד”ר רודולף פייגה שהיה מטאורולוג וחבריה היו פוהורילה,ד”ר מרטין זולטן, ארנסט רפפורט, קרל ויינשטיין ויוליוס ברגר. הם רצו להתחרות ב”מכביה” השניה באפריל 1935 ושוכנעו להצטרף לקלוב התעופה “הגמל המעופף” שהפך בסוף אותה שנה ל”קלוב הארץ ישראלי לתעופה”. פוהורילה היה האדם הראשון שתכנן ובנה דאון בארץ ישראל.נפטר בשנת 1986.