הסופר פרלון בחיל האויר

על קליטת והפעלת המסוק

במצבת המסוקים של ח”א הישראלי של אמצע שנות ה-60 היו מסוקי תובלה מסוג אחד בלבד הסיקורסקי 58-S . מסוק זה היה בעל יכולת נשיאה מוגבלת שיצרה מגבלות מבצעיות. החיל חיפש מסוק תובלה כבד על מנת לאפשר ביצוע מגוון משימות רחב יותר, ללא מגבלות נשיאה קשות וכן לשם שחרור מטוסי התובלה  למשימות שונות. עקב הקשרים ההדוקים עם צרפת, פנו אנשי הרכש הישראלים לשוק הצרפתי לשם מציאת פתרון הולם .

ה-S-58 היה בעל יכולת נשיאה מוגבלת שיצרה מגבלות מבצעיות.

בתחילת 1965 החל המשא ומתן בנוגע לרכישת מסוקי הסופר פרלון בין משרד הביטחון בשילוב משלחת הרכש הישראלית עם חברת סיד אויאסיון, אותה חברה שיצרה את הווטור והאלואט. חיל האויר הישראלי הציג דרישות לפרטים ספציפיים על המסוק, כולל מצופים שניתנים להסרה תוך שש שעות, הוספת ספק כוח חיצוני והתקנת מושבים ל-30 נוסעים או לחילופין ספסלים לאורך צדי תא הנוסעים להטסת 24 לוחמים, כולל ציוד נלווה וחימוש.

העסקה לרכישת חמישה מסוקי סופר פרלון נחתמה ביוני 1965. בשלהי 1965 יצאה משלחת מישראל למרכז ניסוי הטיסה בצרפת לשם הדרכה בסיסית על המסוק. המשלחת הורכבה מאנשי צוות אויר וקרקע של מסוקי 5-58 מטייסת 124, כשהמגמה היתה להקים טייסת מסוקים נוספת בחיל האויר. בינואר 1966 הוקמה הטייסת החדשה – 114 – ורס”ן חיים נווה, המפקד השני של טייסת 124, מונה כמפקד הטייסת.

סמל טייסת 114

יחד עם המסוקים  הצליחו למכור לנו הצרפתים שריוניות מדגם AML-90  כחבילה עם המסוקים, אולם כשהגיעו ארצה הסתבר שהצרפתים רימו בהדגימם נשיאה של שריונית כזו עם המסוק, והסתבר שהשריונית שהדגימו הייתה ללא כמה חלקים, ריקה מדלק  ופגזי התותח, ובמציאות לא יכלו המסוקים לשאת שריוניות מבצעיות. כמו כן הסתבר שהטסת המסוק בתנאים מדבריים גרמה לבעיות טכניות רבות.

בד ובד נערכו להעברת המסוק הראשון מצרפת לישראל. היתה זו הפעם הראשונה שהוחלט להביא מסוק לארץ בטיסה ישירה, ועקב טווח הטיסה הארוך שלו לא היו שום מכשולים מיוחדים בעת ההעברה. על הסופר פרלון נצבעו אותיות רישום ישראליות אזרחיות 4X-FIN  על מנת לאפשר לו לטוס דרך נתיבי טיסה אזרחיים בין לאומיים. הטייס היה טייס הניסוי הראשי של חיל האוויר דאז, סא”ל דני שפירא.

מסוק הסופר פרלון הראשון הגיע ללוד ב-20 באפריל 1966 ואתרי כן יצא לבסיס תל נוף. הוא קיבל את מספר הזנב “02” והוצג לראשונה לציבור במפגן יום העצמאות תשכ”ו. עד ה-18 במאי 1967 הגיעו שלושה מסוקי סופר פרלון נוספים שהוטסו ישירות מצרפת. המסוקים קיבלו את השם העברי “צירעה” אבל כונו בטייסת “פרלון”, ולכן נשתמש בשם זה בהמשך המאמר.

ה-002.ראשון מסוקי הסופר פרלון שהגיע לטייסת

המסוק השני שהגיע קיבל מס’ זנב “04”, השלישי “06”.

בלילה שבין 20 ל-21 בפברואר 1967 יצא פרלון של הטייסת עם כוח לוחמים של סיירת מטכ”ל למבצע “ירגזי” לאיסוף מודיעין במצרים. על תפקודם במהלך המבצע זכו צוותו שכלל את הקברניט מפקד הטייסת חיים נווה, סרן נחמיה דגן כטייס משנה והמכונאי המוטס רס”ל אשר אתרוג בעיטור המופת.

במלחמת ששת הימים –

כאמור, ערב המלחמה היו בידי חיל האויר ארבעה מסוקי פרלון ושמונה טייסים שהוכשרו להטיסם, אך לא ברמה מבצעית מספקת ולהיקף של מלחמה זו.

ב-5 ביוני 1967 עסקה הטייסת בהעברת פצועים מרפיח לבאר שבע. ב-6 ביוני חילץ פרלון את מפקד טייסת 116,רס”ן יונתן שחר, שמטוס המיסטר שלו מס’ 45 נפגע מרסיס של פצצה שהוא עצמו הטיל ונטש ליד האגם המר  הגדול בתעלת סואץ. הקברניט המחלץ היה סרן דני פסח.

באותו יום המשיכה הטייסת בחילוץ פצועים בעיקר מחזית המרכז והדרום, וכן עמדו שני מסוקי פרלון בכוננות לחילוץ בבסיס רמת דוד על מנת להיערך לאפשרות של הזנקה להצלה של אנשי חיל הים.

בצהרי אותו יום חולצו 34 פצועים מרפיח וכן הוטסו כוחות לוחמים וציוד מתל נוף לאל עריש. לפנות ערב יצא מסוק לחלץ חיילים פצועים מסביבות הקסטל, אך עקב האש החזקה שנורתה עליו נאלץ לחזור לבסיסו.

מבצע “אורים”

בליל ה-6 וה-7 ביוני יצאה הטייסת למבצע “אורים”. במסגרת מבצע זה הוטסה עוצבת צנחנים לכיבוש שארם את שייח. ארבעת המסוקים נטלו חלק בפעולה בשיתוף עם מסוקי S-58. הצנחנים, 150 במספר, הובאו עם מפקדם, אל”מ דוידי, לשארם אחרי מנוחת לילה. הפרלונים היו כלי הטייס הישראלים הראשונים שנחתו במקום.

ב-7 ביוני קיימו שלושה מסוקי פרלון כוננות לחילוץ צוותי הווטורים שהופלו בעת תקיפת שדה H-3 בעירק. הכוננות בוטלה כאשר התעוררו תקלות, והמסוקים לא יכלו ליצור קשר עם מטוס הנורד שעפ”י התוכנית היה אמור למלא תפקיד של תחנת ממסר מעופפת, והכוננות בוטלה.

ב-8 ביוני נשלח מסוק לסיוע לספינת הביון האמריקאית “ליברטי”, שנפגעה קשות מתקיפת מטוסי ח”א וספינות חיל הים. הספינה זוהתה בטעות כספינת מלחמה ומכיוון שסירבה להזדהות הותקפה, ורבים מאנשי צוותה נהרגו ונפצעו. המסוק שב על עקבותיו עקב הסירוב הנחרץ מצד אנשי הצוות של ה”ליברטי”. בדרך חזרה קיבל הצוות הוראה לפנות לג’בל ליבני. המסוק תידלק באל-עריש ומשם פנה לג’בל ליבני על מנת לפנות את אל”מ רפאל איתן ושישה חיילים ישראלים פצועים לביה”ח סורוקה בבאר שבע.

ב-9 וב-10 ביוני הטיסו הפרלונים אספקה חיונית ותחמושת לכוחות השריון שברמת הגולן – לצורך משימות אלו השתמשו במתלה מטען שהיה בגחון המסוקים. מוקדם בבוקר, המריאו שני מסוקים  וכן מסוקי 58 – S להטיס כוח צנחנים לכיבוש ראס-סודר שעל חוף מפרץ סואץ. בדרך חזרה, עברו באל עריש לצורך צילום, והמשיכו לפעולה נוספת ברמת הגולן. באחד ממסוקי הפרלון היתה תקלה חמורה, והוא נאלץ לנחות נחיתת זהירות בג’בל ליבני.

באותו יום המשיכה הטייסת להוביל כוחות וציוד לכל הגזרות ובנוסף לכך פינתה פצועים מתאג”ד בקרית שמונה לביה”ח רמב”ם שבחיפה.

ב-10 ביוני 1967 יצאו המסוקים לרמת הגולן. הם העבירו גייסות וקווי ארטילריה לעורף הקווים הסורים. אחר הצהרים הוטס כוח צנחנים ליד כפר חארב והכוח כבש את המקום, מחלקה מגדוד “גדעון” של חטיבת גולני הוטסה לכתף החרמון – כוח אחר מאוגדת אלעד פלד הוטסו מכפר חארב לבוטמייה.

תמונה: מיכה אב

בסה”כ ביצעה טייסת  114 41 גיחות במלחמת ששת הימים, כל זאת ב-112 שעות טיסה, רבות מהן בלילה. רב המשימות בוצעו תוך כדי התמודדות עם אש אויב חזקה, תותחי נ”מ וטילי SA-2 . במשך המלחמה הטיסו במסוקי הפרלון 183 פצועים ושני צוותים של הטייסת היו מועמדים על כך לצל”ש. טייסת 114 ביצעה בשנת העבודה 1966/67 441 שעות טיסה.

עקב חוסר ניסיון באחזקת מסוק חדש (יחסית) ומחוסר בחלקי חילוף אירעו תקלות טכניות רבות אך למרות זאת, הופעלו כל ארבעת המסוקים ברציפות.

במספר מקרים נפגעו מסוקים. במסוק 04 פגעה אש נ”מ בחזרה מהנחתת כוחות באל עריש. למסוק נוסף כבו שני מנועים בעת הטיסה והטייס נחת נחיתת אונס בצפון הארץ, ומסוק שלישי נחת כאמור נחיתת זהירות בג’בל ליבני.

המסוק חמישי מהחוזה המקורי עם הצרפתים, נחת בישראל אחרי מלחמת ששת הימים. ביוני 1967 החליט מח”א, דאז, האלוף מרדכי הוד, שיש להגדיל את מצבת מסוקי הפרלון ל-12 מסוקים. לפיכך, נחתם חוזה רכש נוסף עם צרפת, ובשלהי 1967 כבר היו שישה מסוקים בסד”כ, שלושה נוספים הגיעו לישראל ב-1968 בטיסות העברה שכללו נחיתות בינים.האחרונים הגיעו באניה דרך מדינה שלישית בשל האמברגו הצרפתי בשנת 1969, ולהם הוקצו מספרי הזנב 18,20 ו-21.

מלחמת ההתשה.

התקופה שאחרי מלחמת ששת הימים היתה קשה במיוחד. בתקופה זו יצאו לפועל מבצעים צבאיים רבים שבחלק גדול מהם השתתפו מסוקי הטייסת. מספר המסוקים בסד”כ גדל וכן הוסבו אנשי צוותי אויר וקרקע מה-58S- לפרלון.

בערב ה-21 באוקטובר 1967, שוגרו טילי סטיקס מצריים לעבר משחתת חיל הים אילת, ופגעו בה מול חופי סיני, האניה החלה לטבוע ו-3 מסוקי פרלון יחד עם מסוקי S-58 הוזנקו לחלץ את אנשי הצוות של המשחתת. מטוסי נורד הטילו נורים כדי לאפשר למסוקים לפעול כיאות בשעות החשיכה וכן סירות הצלה. כ-150 מלחים חולצו מן הים ו-24 מהם הועברו במסוקי הפרלון. .

ב-15 במרץ ביצע מסוק S-58 מס’ 09 של טייסת 124 נחיתה כבדה במעלה עמיעז ושבר את כני הנסע. לאחר יומיים הרים אותו פרלון 02 במתלה מטען, הוביל אותו עד לתל צפית והניח אותו על משאית

מבצע “תופת” (כראמה)

באביב 1968 החלו מוקמים בסיסי מחבלים בכל בקעת הירדן, ולמלך חוסיין לא היתה על כך שליטה ממשית. בעיירה כראמה הוקמה גם מפקדת הזרוע המבצעית הפת”ח. תוכננה משימה אשר תסכל את הפעילות החבלנית שאיימה על ישראל. ב-21 במרץ 1968,לאחר פשיטה על מספר גשרים, המשיכו כוחותינו לכיוון העיירה. בו זמנית, הוטסה פלוגת סיור שכללה 88 צנחנים תחת פיקודו של סרן מתן וילנאי לכראמה ע”י 2 פרלונים ו-8 מסוקי S-58, על מנת לאגפה ולחסום את דרכי הנסיגה ממנה. במבצע זה נפגע מנ”מ מטוס אורגן 79 של טייסת 113. טייסו דוד יצחק נטש אותו ליד ג’נין ומסוק של הטייסת חילץ אותו והחזיר אותו לטייסת 113.

במקביל נערך מבצע “אסותא” ובו ליווה פרלון את מסוקי טייסת 124 שנשאו את לוחמי הצנחנים לפשיטה על משטרות צאפי, פיפה ודחל, הכפר צאפי ובתי מחבלים בוואדי אל חנזירה.

צילום: קובי זילברשטיין

ב-31 באוקטובר 1968 השתתפו המסוקים במבצע “הלם“.

ב-25 בנובמבר, בעת תרגיל “תבץ” התהפך מסוק 04 ליד הר תמון (מזרחית לשכם) עקב גלגול דינמי. המסוק שוקם.

מבצע “תשורה”

בין יולי לדצמבר 1968 נטלו הפרלונים חלק במרדפים אחרי המחבלים בבקעת הירדן, יחד עם מסוקי האלואט 2 והבל 205.המבצע המפורסם ביותר של טייסת 114 התבצע בסוף שנת  1968. בעקבות התקפת מחבלים על מטוס בואינג 707 של אל-על באתונה, הוחלט לצאת ב-28 בדצמבר   1968 למבצע “תשורה” בשדה התעופה של ביירות. ארבעת מסוקי הטייסת ומסוק בודד מדגם בל 205 הנחיתו בשעות הלילה את כוח הפשיטה בפיקודו של אל”מ רפאל איתן מול מסוף הנוסעים בנמל התעופה הלבנוני – במהלך הפעולה הושמדו 14 מטוסי נוסעים שונים של חברות תעופה לבנוניות.

ב-16 בינואר 1969 השתתפו המסוקים במבצע “חניבעל”

בלילה שבין ה-29 ל-30 באפריל 1969 השתתפו המסוקים במבצע “בוסתן 22” . מסוק פרלון אחד הוביל לוחמים לפשיטה שבה פוצצו עמודי מתח גבוה ואנטנה בגזרת נג’ע חמדי במצרים ומסוק אחר פינה אותם

ב-29 ביוני 1969 השתתפו המסוקים במבצע “בוסתן 37”.הם הובילו כוח לפיצוץ עמודי מתח גבוה במצרים.

ב-1 ביולי 1970 נפגע מנ”מ מטוס קורנס מס’ 688 מטייסת 201 שהטיסו יצחק פיר ונווטו יאיר דוד. הצוות נטש. בעוד שפיר נפל בשבי המצרי, חילץ מסוק פרלון את דוד יאיר והחזירו ארצה. באותו לילה הובילו 3 פרלונים כוח של חטיבה 202 ומגדוד 890 של חטיבת הצנחנים  לתקיפה במצרים במבצע “בוסתן 25א’ ” .

 ב-21 באוגוסט 1969 השתתפו המסוקים במבצע “רוקפלר”

ב-24 באוגוסט 1969 השתתפו המסוקים במבצע “טרזן”

ב-27 באוגוסט 1969 השתתפו 3 מסוקים במבצע “בוסתן 39”. האחד נושא כוח לוחמים מגולני ומהצנחנים בפיקוד יצחק מרדכי , השני נשא 2 מרגמות 120 מ”מ והשלישי את הפגזים. הם הונחתו ליד בסיס צבא מצרי גדול ליד אסיוט והפגיזו כשאחד הפרלונים נשאר  באויר ומסייע בטיווח. לאחר 25 דקות פוצץ הכוח את המרגמות וחזר ארצה עם הפרלונים.

ב-9 בספטמבר 1969, בעת מבצע “רביב” נפגע מטוס העיט מס’ 26  של חגי רונן. הוא נטש לים במפרץ סואץ ומסוקים נשלחו לחפשו וביניהם 2 פרלונים, אך ללא תוצאות.

בלילה שבין 24-25  באוקטובר 1969 הובילו 2 מסוקים כוח של סיירת מטכ”ל בפיקוד אהוד ברק לחטיפת חיילים מצריים במסגרת מבצע “תרנגול 5ב’ “.בסיום המבצע פינו המסוקים את הכוח ו-11 שבויים ארצה.

בלילה שבין 27-28 באוקטובר 1969 יצאו 3 פרלונים מאבו רודס  למבצע “תרנגול 25”- הם הנחיתו ג’יפי תול”ר וג’יפ סיור, וכן את לוחמי סיירת חטיבה  35.הם הטמינו מטענים ומוקשים ופונו בשלום.

ב-18 בדצמבר 1969 שותפו מסוקים מס’ 15 ו-20 במבצע “סקפיון”

ה-015 השתתף במבצע “סקפיון” . צילום: נתן שכטר

בלילה שבין 22-23 בדצמבר 1969 הובילו 2 פרלונים כוח של 11 צנחנים מגדוד 890 למבצע “בפאלו” ובו תקף הכוח במרגמות את נמל סאפג’ה בחוף המערבי של מפרץ סואץ.

מבצע  “תרנגול 53”

בעקבות ההפגזות המצריות הבלתי פוסקות שהחלו באוגוסט 1968, הוחלט במטכ”ל על שורה של פשיטות לעומק מצרים לצורך פגיעה בבטן הרכה של המצרים. אחד מהם היה מבצע “תרנגול 53,” שבו הועברה ממצרים לשטח ישראל ע”י מסוקי יסעור מטייסת 114 מערכת מכ”ם חדישה מדגם 12-P. בפשיטה זו, שהתקיימה בין ה-26 ל-27 בדצמבר 1969, הטיסו מסוקי הפרלון את הכוח הפושט ליעדו בראס-עריב שבחוף תעלת סואץ, לאחר מכן הם פינו את הכוח בחזרה לסיני ואיתם ארבעה שבויים ממפעילי המכ”ם.

מבצע “רודוס” (הפשיטה על האי שדואן)

בין ה-22 ל-23 בינואר 1970 שותפו המסוקים במבצע “רודוס” והיה זה המבצע הגדול והמורכב שביצע צה”ל עד או ושותפו בו כוחות חיל האוויר, יחידות של חיל הים ופלוגות צנחנים מחטיבה 35.ב-22 בינואר 1970 הוטסו 104 צנחנים מהחטיבה מתל נוף לשארם-א-שייך במטוסי נורד מטייסת 103. בשעה 09:15 הנחיתו מסוקי הפרלון את  כוח הצנחנים על האי שדואן, מיד לאחר תקיפת ריכוך של מטוסי קרב של חה”א. בתום פעולות הכיבוש והחבלה, ולאחר שהייה של 36 שעות רצופות באי באין מפריע, פונו החיילים במסוקי הפרלון חזרה לבסיס בסיני.

ה-15 נוחת על האי שדואן (באדיבות עמוס דור)

בלילה שבין ה-15 -16 במרץ 1970 הוביל פרלון שהטיס מפקד הטייסת אברהם פרי את לוחמי הסיירת למבצע “מרילין” שהיה פשיטה בלב המערך הסורי בגולן. הכוח פוצץ גשר, פילבוקסים וכביש ופונה חזרה לשטח ישראל

בלילה שבין 22-21 במאי 1970 השתתפו שני מסוקים במבצע “רובינזון” כשהובילו את לוחמי סיירת מטכ”ל משדה אופיר לפשיטה במצרים. לאחר שנתגלו הוחלט להמשיך במבצע,  והמסוקים הנחיתו את הכוחות ושבו לשטחנו. לאחר שהפעולה הסתיימה שבו לאסוף את הכוחות.

בלילה שבין-16 ביוני ל-17 ביוני 1970 השתתף מסוק שאותו הטיס מפקד הטייסת במבצע “שפט 47” ובו הנחית 11 לוחמים מחטיבה 35  לפיצוץ גשר ועמדי חשמל על ציר דמשק-סווידא. (ומסוק שני  הועמד בכוננות.) המסוק נשאר באויר במשך 45 דקות ופינה את הכוח חזרה.

בלילה שבין-18 ל-19 ביוני 1970 השתתפו המסוקים במבצע “תרנגול 67”

ב-22 ביוני 1970 השתתפו המסוקים במבצע “תרנגול 59”.הם הובילו כוח לתקיפת מחנה מצרי על ציר ראס זעפרנה-בני סואף.

אוסף דן הדני, הספריה הלאומית

בשנת 1971 קלטה הטייסת את מערכת הלוחמה האלקטרונית “כתף”. המסוקים ביצעו יחד עם היסעורים משימות רבות של חיפוי אלקטרוני לתקיפות של מטוסי הקרב של חיל האויר באיזורים מוגני טילים, לדוגמה בתקיפה של חיל האויר על מחפורות טילי נ”מ ליד האגם המר שנערכה ב-12 במרץ 1970, ובמבצע “פריחה 14” שבוטל לבסוף.

ב-23 ביוני 1972 התנגשו 2 מטוסי קורנס בקרב אויר זוגות מעל לים התיכון. ארבעת אנשי הצוות נטשו בשלום. שניים מהם נאספו ע”י יסעור ופרלון ובו שני צוללנים מהקומנדו הימי הופנה לחילוץ סגן ארנון אהרון ששכב פגוע על סירת ההצלה. נסיונות הלוחמים לחלץ עלו בתוהו ואחד מהם כמעט טבע ואז נחת הפרלון על המים כדי לחלץ אותו, ותוך כדי כך נעלם סגן אהרון מתחת לגחון המסוק ולא נמצא עד היום.

בין השנים 1972 ל-1975 הוחלפו מנועי ה”טורמו” של המסוקים, שתוכננו במקור לפעול בסביבה ימית ולא בסביבת חול ואבק, במנועי ג’נרל אלקטריק T-58-T5D  שהיו אמינים יותר ובעלי תמיכה לוגיסטית טובה יותר.

מלחמת יום הכיפורים

במלחמה זו היה כבר ברור שמסוקי היסעור יתפסו את מקומם של מסוקי הסופר פרלון כמסוקי התובלה העיקריים.  החל מה-6 באוקטובר הוטלו על הטייסת משימות ממסר, משימות “כתף”, פעולות תובלה משניות ופעילות מתוגברת של תובלת ציוד וכוחות. אך המסוקים ביצעו בעיקר פעולות חילוץ פצועים. למעשה חולצו מעל 5,000 פצועים במסוקים, ואחוז גבוה מהפינויים בוצע ע”י הפרלונים. סה”כ ביצעו מסוקי הטייסת במלחמה 869 שעות טיסה, ממוצע של 79 שעות טיסה לכל מסוק – כאשר במלחמת ששת הימים היה ממוצע של 28 שעות לכל מסוק – אולם נראה כי הטייסת לא תופעלה בכוחה המקסימלי במלחמה זו.

ב-27 באפריל 1974, בעת מלחמת ההתשה  בחזית הסורית, התרסק מסוק  17 בחרמון בשעת גיחה לפינוי פצועים ממוצב הפיתולים בחרמון. ושמונת אנשי הצוות והנוסעים נספו.

צילום: יעקב סער, לע”מ

ב-27 באוגוסט 1974 מסוק 012 שקע בנחיתה במהלך אימון לילי, פגע בקיר ואדי והתרסק 2 ק”מ מזרחית לקיבוץ משואה. המסוק לא שוקם אולם חלקיו הניתנים לשיפוץ שופצו ונכנסו למאגר החלפים החילי.

זנבו שלה-012 באתר ההתרסקות

שימוש נוסף ראוי לציון במסוקי הסופר פרלון הוא הפעלתם כמסוקים להטסת ארמ”ים ושניים מן המסוקים הללו, ה-010 וה-018 הוסבו בשנת 1979 לתצורה זו ע”י התקנת מושבים מפוארים ועיצוב פנים מתאים, על זנבם נכתבה הכתובת “חיל האוויר” בעברית ובאנגלית ולידה צויר סמל חיל האוויר. מסוקים אלה הטיסו, בין השאר, את נשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת ואת פמלייתו בעת ביקורם בישראל במאי 1979. ה-010 מוצג כיום במוזיאון חיל האוויר בחצרים.

צילום: נתן שכטר

ב-1 ביולי 1980 התרסק מסוק 002 כתוצאה מכשל טכני.הוא שוקם במפעל מת”א ירושלים של התע”א בעטרות וחזר לטייסת באפריל 1983.

ה-002 לאחר התאונה (באדיבות רענן וייס)

בספטמבר 1982 הטיס מסוק פרלון את שר הביטחון אריאל שרון ואת שר ההגנה האמריקאי קספר ויינברגר לסיור בארץ

לצד מטוסי הפוגה מגיסטר – שהפכו לצוקיות – מסוקי הסופר פרלון הם אחרוני כלי הטיס תוצרת צרפת שפעלו בחיל האוויר עד להחלפתם במסוקי היסעור העדיפים, עם קבלת מסוקים נוספים מדגם זה לאחר מלחמת המפרץ.

גף מסוקי הפרלון בטייסת 114 המשיך להיות פעיל אל תוך שנות ה-90 של המאה שעברה,  אולם אחזקתם של המסוקים המיושנים הפכה לקשה יותר ויותר, תקלות במנועים ובממסרים השונים התרבו, ולבסוף הגף נסגר במרץ 1991 והמסוקים הודממו.

מסוקי הפרלון בטייסת 114:

מס’ זנב 02 מספר יצרן 104 אות קריאה בטיסת ההעברה: 4X-FIN  ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 04 מספר יצרן:  107 אות קריאה בטיסת ההעברה: 4X-FJM.

מס’ זנב 06 מספר יצרן 108.סיים שירות. מוצב כאנדרטה לחללי טייסת 114 בבסיס תל נוף. ראה מאמר באתר.

מס’ זנב 08 מספר יצרן 110. ראה מאמר באתר.

מס’ זנב 09 מספר יצרן 114. סיים שירות. ראה מאמר באתר.

מס’ זנב 10 מספר יצרן 125.סיים שירות. ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 12 מספר יצרן 126. אות קריאה להעברה 4X-FJH.נמחה בתאונה ב-27 באוגוסט 1974.ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 15 מספר יצרן 130.אות קריאה לטיסת ההעברה 4X-FJR סיים שירות. ראה מאמר באתר.

מס’ זנב 17 מספר יצרן 131.נמחה בתאונה ב-27 באפריל 1974.ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 18 מספר יצרן 136.סיים שירות . ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 20 מספר יצרן 138.סיים שירות. ראה מאמר באתר .

מס’ זנב 21 מספר יצרן 146. סיים שירות. ראה מאמר באתר .

שתפו את המאמר

מנוי
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
צפה בכל התגובות

מאמרים אחרונים

קטגוריות

ניוזלטר מרקיע שחקים

הירשמו לניוזלטר של מרקיע שחקים ותהיו הראשונים לדעת על מאמרים ועדכונים חדשים באתר!

תודה על הרשמתך
0
Would love your thoughts, please comment.x